.....::::::DeLirDik::::.......
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ip Adreslerını Taniyalim

Aşağa gitmek

Ip Adreslerını Taniyalim Empty Ip Adreslerını Taniyalim

Mesaj  by_zozi Salı Ekim 23, 2007 6:39 am

Arkadaşlar interneti kullandığımza göre onu yakından tanımalıyız. Ne gibi artıları ve ne gibi eksileri var bilmeliyiz. Bu sayede hem daha çok yararlanma imkanımız olur hem de daha az tehlikye maruz kalmış oluruz. İnterneti anlamak için öncelikle IP adreslerini anlatmak istedim ve bu gecemi size ayırdım. umarım yararlı bir makale olur…
Internetin yaygınlasmasi ve gelişmesi ise, TCP/IP (Transmission Control Protokol/Internet Protokol) adı verilen ve çeşitli protokollerden oluşan protokol sayesinde olmuştur. Yani şöyle de bahsedebiliriz: Her bağlanıcıya bir ip nosu veriliyor ve her bağlanmada bu ip üzerinden oluyor. Bu protokolün en büyük özelliği, birbirlerine uyumsuz olan bilgisayarların dahi sorunsuz bir şekilde bilgi iletişiminde bulunmalarına izin vermesiydi. Bu protokolü kullanan çeşitli programlarla istenilen bilgiye, dünyanın neresinde olursa olsun ulaşmak çok kolaydı artık. İsterseniz TCP/IP protokolü ile bilgi transferinin nasıl yapıldığına kısaca bir değinelim. İnsanların istedikleri bilgiye kolayca ulaşabilmeleri için bir adresleme sistemi geliştirildi. (www.securityhome.org) nternet'e bağlı her bilgisayarın 32 bitten oluşan ve a.b.c.d formatında bir adresi vardır (Mesela 195.174.90.8 gibi). Buna IP adres denir. Bilgiler, gönderilecekleri yere "Packet Switched" denilen bir metodla ufak paketlere ayrılmış bir halde gönderilirler. Paketler gidecekleri yere Router denilen ve "yol gösterici" bir göreve sahip makinelerden geçerek ulaşır. Bu paketler, iki bölümden oluşurlar. İlk bölümde gidecekleri yerin IP adresi, ikinci bölümde de içerdikleri bilgi bulunur. Router'lar kendilerine gelen paketi, ilk bölümde yazan IP adrese en yakın Router'a gönderirler. Bu sayede birbirinden bağımsız bu paketler, genellikle aynı Router'ları takip ederek gidecekleri yere ulaşır ve birleşirler.
İp adresi dediğimiz adresleri anlayabilmek için öncelikle binary dediğimiz sayıların desimal sayılarına nasıl değiştiğini çok iyi bilmek gerekir. Ben bu makeleye bu işlemi bildiğinizi varsayarak devam ediyorum eğer bu konu hakkında bir bilginiz yoksa burdan ötesini anlamakta çok zorluk çekersiniz. Bu konu hakkında bilgi toplayabilirsiniz veya ileriki zamanlarda ben burada detaylı bir şekilde anlatabilirim.

Yazının başında da anlattığm gibi bir ip adresi 4 bölümden oluşur. Yani basit olarak baktığımızda a.b.c.d şeklindedir. Bu bölümlerin herbiri 8 bit değerindedir.Binary dediğimiz sayı formatında bir bitin değeri ya "1″ dir ya da "0″ dır. Bu değerler 2 formülüyle desimal dediğimiz sayı formatına çevirilirler.bu formüldeki "n" bir bölümün sağdan kaçıncı bölüm olduğunu gösterir.
Desimal değere çevrilirken 0 hanesi kullanılacaksa 1 kullanılmayacaksa 0 ile gösterilir. Bir hanede bir ip değeri 0 - 255 arasındadır. Aşağıdaki tablo bir bu durumu daha iyi açıklıyor. Tabloda bulunan en alt satırda bir bölümün tüm hanesi 1 olsa dahi 255 i geçemeyeceği anlatmaya çalıştım. Gördüğünüz gibi desimal sayı değerinde çok büyük farklılıklar bulunuyor. Bu farklılıkları ancak "0″ ve "1″ sayılarını kombinasyona maruz bıraktığınızda anlarsınız. Örnek bir açılım vereyim: diyelim ki 197 sayısını oluşturacağız. Bunun için 11000101 değerine ulaşırız. Tablo 2 de bir kaç binary değeri ve desimal karşılığı verilmiştir.

İp adresleri nasıl oluşur?
İnternette kullanılan her ip nosu tektir. Bu sınırsız sayıda bir kullanıcı olsa da değişmez bir kuraldır.

İp adresi nedir?
Bu adres interneti veya bir TCP/IP hostunu tanmlayan ve eşi benzeri olmayan sayı dizisidir. Bu durumu şu olaya benzetebiliriz: posta hizmetlerinin mektupları evinize ulaştırma yapısıyla bir benerlik gösterir. Bu ip nosu iki kısımdan oluşur: bir ağ ID si bir de host ID dir.

İnternet kavramı yalnızca bir ağ değil birbirine bağlıbir çok ağı temsil eder. Bu birbirne bağlı bir çok ağı belirli bazı yönlendiriciler bulunur. Bu yönlendirici modemler üzerindeki her ağ ayrı bir ip nosunu temsil eder ve her ip nosunun ayrı bir ID si vardır. Ama eğer farklı iki yönlendiri modemleri biririne bağlanırsa bu ağlar aynı ID değerine sahip olurlar ama host ID sine göre ayırt edilirler. Yani diyelim evinizde iki bilgisayarınız var ve aynı modemle nete bağlanıyorsunuz. Dışarıdan bakıldığında aynı ip ile tanınırsınız ama aslinda her bilgisayrın ip si farklıdır.

Ağ ID si yönlendiricisi üzerindeki doğru ağ birimine bilgiyi iletmesi gerekir. Bu birime doğru bir şekilde ulaşım sağlandıktan sonra artık ağ yeriine hot ID si de kullanılabilir. Eğer bu ağ segmenti başka bir hosta taşınırsa yeniden bir ağ adresi oluşturulmalıdır. Bir hostun içerinde bir ağ adresinden yalnızca bir tane bulunur.

Değişik ip adres formatları
İp adresleri binary ve desimal olmak üzere iki formatta gösterilir ama desimal bize daha basit ve amlaşılr geldiğinden biz o formatı kullanıyoruz. Yani yukarda gösterdiğimiz a.b.c.d formatı şeklini kullanırız. Bu biçime "noktalı-desimal notasyon" da denir.

Şekil 1: B sınıfı bir ip adresinin ağ ve host ID bileşenleri:
Ağ ID si Host ID si
128.121 188.201

Bilgisayarlar işlemleri binary formatında yaparlar. Bir bilgisayara göre durum ya açık ya da kapalıdır, doğru ya da yanlıştır, bir veya sıfır demektirAşağıda bir örnekle daha iyi açıklamak istedim. Sol tarafta ayn ip nosunun binary formatındaki halini sağ tarafta ise desimal şeklini görüyoruz.

Binary şekli Desimal şekli
11000110.11000100.00011101.01010101 192.268.0.1

Yukarda da bahsettiğim gibi desimal formatı insanoğlu için daha kullanışlı ve basittir.




Ip Adreslerını Taniyalim Ip_adreslerini_taniyalim

İlk önceleri adres sınıflama bulunmamaktaydı ama gelişen yöntemler sayesinde kolaylık sağlaması açısından sonradan sınıflandırma olmuştur. Aşağıda bazı örneklemeli anlatım vardır.
A sınıfı: bu sınıf çok büyük ağlar için kullanılır ve sınırlı sayıda bulunur.Bu büyük ağ da 224 -2 yani yaklaşık olarak 16.777.214 ip adresli cihaz tanımlanabilir.
B Sınıfı: Daha fazla sayıda bulunmaktadır orta büyüklükteki ağlar için kullanılır. 216 -2 yani yaklşık 65.534 ip adresli cihaz tanımlanabilir.
C Sınıfı: Çok fazla sayıda bulunmaktadır. Küçük ağlar için kullanılır genellikle bu sınfta yaklaşık olarak 254 ip adresi saklanılır.
D Sınıfı: çoklu veri gönderimi için kullanılan bir sınıflama yöntemidir. Yani tek cihazdan birden çok cihaza birden veri göndermektir.
E Sınıfı: Deneyler ve araştırma yapmak için kullanılır.

Ayhan ESEN
wWw.SeCuRiTYHoMe.OrG

İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kopyalanamaz !



by_zozi
by_zozi
Güzel Üye
Güzel Üye

Mesaj Sayısı : 95
Yaş : 33
Kayıt tarihi : 21/10/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz